SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU
DIN ALTAN MED GLAS

En glasinddækket altan er anvendelig store dele af året, men vil du have mest muligt ud af løsningen, bør du vedligeholde den korrekt. Det gælder f.eks., hvordan du fjerner kondensvand.

”Glasset er ikke en forlængelse af stuen, men skal mere betragtes som en kraftig vind- og vejrbeskyttelse. Ved regn og hård blæst kan regnvandet trænge ind på altanen via mindre utætheder i fuger og sprækker, fortæller John Tuneld,” der er salgschef i den svenske virksomhed Sunparadise, der har specialiseret sig i indglasning.

Fugt er en normal ting

Selvom man tætner overalt, kan der af og til trænge fugt ind i både beton og fliser. Dette er normalt forekommende, og altanen bør derfor altid indrettes med dette for øje. Det gælder også for kondens, men også her er der effektive hjælpemidler.

”Ved et hurtigt vejrskifte, eller hvis altandøren har stået åben, og den varme indeluft rammer det kolde udvendige glas, kan der opstå kondens. Vil du hurtigst muligt fjerne kondensvandet, skal du blot åbne et eller flere vinduer,” understreger John Tuneld.

Investér i en varmeblæser

Problemet med kondens aftager dog med tiden, da gulve, lofter og vægge tørrer op. Derfor er tålmodighed altid en dyd. Du kan imidlertid også fremskynde processen med en varmeblæser.

”Et godt tip er at investere i en termostatstyret varmeblæser, som effektivt fjerner kondens og samtidig giver et behageligt miljø. Ventilation kombineret med luftcirkulation er den bedste kur mod kondens,” forklarer John Tuneld.

Vask regelmæssigt

Det er også vigtigt at rense vinduesglasset regelmæssigt. Brug gerne en vinduesskraber med et teleskopskaft. Du bør dog ikke forsøge at løfte glasset ned, selvom systemet måske tillader det. Aluminiumsprofilerne vaskes på samme måde som glasset, nemlig med en blød klud tre til fire gange om året.

"Husk også at holde profilerne, som dørene bevæger sig i, rene. Profiler, låse og andre beslag bør smøres jævnligt med silikonespray," slutter John Tuneld.